onsdag 10 september 2008

LHC

Vad dehär har med fotografi att göra? Absolut inget alls.

En världsnyhet av oberäknelig dignitet utspelar sig för närvarande på gränsen mellan Schweiz och Frankrike. Man har äntligen börjat testköra LHC:n. Vilket är en enorm och oerhört kraftig partikelaccelerator. Hur krafig?? Man har diskuterat i Europadomstolen huruvida den här maskinen helt plötsligt skulle kunna skapa ett svart hål som i samma sekund slukar jorden och allt (av oss känt) liv upphör.. Lyckligtvis har konstaterats att så inte kommer vara fallet. De svarta hål som ev kan uppstå kommer vara oerhört små och försvinna ögonblickligen.

Om du fortfarande existerar om några veckor så vet du att maskinen fungerar som den ska. För de första testen har fungerat bra och så småningom ska man köra det enorma jätteexperiment som kommer återskapa tillstånd som universum (eller åtminstone jorden) inte sett sedan The Big Bang.

Varför? Vi söker efter orsaken till gravitation! Vi söker efter Higgspartickeln. Lyckas man hitta den så det ett genombrott av samma storlek som när äpplet landade på Sir Isaac Newtons huvud (inte för att det någonsin hänt!) mot slutet av 1600-talet.

Så håll tummarna och titta på "the Large Hadron Rap" nedan för mer information.



Peace out!

_eric

4 kommentarer:

Anonym sa...

Eric vad har vi sagt om fysiksnack inför andra människor? Bara när vi är fulla!

Anonym sa...

...förlåt!

Anonym sa...

hahahah, underbart. kommer den här kunna alstra ström med eller är det bara för att experimentera?
de har väl försökt utvinna ström ur en kollision av partiklarna eller är det bara snack?

Anonym sa...

Ingen ström här. Bara en svindyr lekstuga. Antagligen tänker du på fusionskraft, jag tror att bla frankrike forskar på sånt..